Schoolreis Vught locatie Diekman
De 3e jaars leerlingen zijn 9 juli met de bus naar kamp Vught (Noord Brabant) geweest. Dit was een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een gids leidde ons rond en vertelde over een aantal heftige gebeurtenissen in dit kamp.
Het kamp was vroeger enorm groot. Wij zijn in enkele gebouwen van het oorspronkelijke kamp geweest.
De gevangenen sliepen in barakken (houten schuren). Zij sliepen op een matras van stro en hadden geen dekens. Kledingkasten waren er niet want ze mochten geen bezittingen hebben. Ze droegen kampkleding en klompen. De gevangenen moesten hard werken en kregen heel weinig en slecht eten. Gevangenen steunden elkaar enorm. Hierdoor kon men het volhouden.
Het kindermonument herinnert aan alle Joodse kinderen die vanuit dit kamp op transport zijn gezet en zijn omgebracht. Alle namen en leeftijden van ieder kind is hierin gegraveerd. Het jongste kind was 6 dagen oud.
Na de lunch gingen we naar het Genie museum. De genie is een onderdeel van de Koninklijke landmacht. Ze bouwen o.a. bruggen en kampementen en ondersteunen zo soldaten. We kregen een binnen- en buitenrondleiding door veteranen (oud militairen).
Vanuit de onderstaande bunker werd Noord Brabant bestuurd tijdens de ‘Koude oorlog’. Het personeel kon hier 24 uur overleven bij een kern- of chemische aanval.
Tijdens de ’koude’ oorlog tussen de communisten en kapitalisten (1945 – 1991) werden er (kern)wapens gemaakt en gedreigd ze te gebruiken. Gelukkig bleven de wapens ‘koud’ (ze zijn niet tegen elkaar gebruikt).
Het was wel een lange dag. De verhalen en attributen hebben veel indruk op sommige leerlingen gemaakt. Tijdens de terugreis hebben we het een en ander nabesproken en spelletjes gespeeld.